Pruritus u alergických a systémových onemocnění - Čechová, Dana (Alergie (Praha, Print), 2021)
Pruritus je charakterizován jako nepříjemný senzorický vjem, který provokuje postiženého ke škrábání. Evolučně má fyziologický význam, je důležitý pro detekci podráždění kůže a odstranění vyvolávajícího podnětu. Chronický pruritus ale obranný význam postrádá, je vždy patologický a provází mnoho onemocnění jednak primárně kožních, jednak systémových – infekčních, metabolických, autoimunitních, nádorových, neurologických a psychiatrických. Etiopatogeneze tzv. histaminergního svědění je dobře popsaná u akutní kopřivky; u dalších pruritických onemocnění byly zjištěny i jiné mechanismy vzniku svědění, avšak některé detaily zatím zůstávají neobjasněny. Diagnostický proces u chronického pruritu bývá náročný na čas i na spektrum vyšetření a laboratorních testů, mezi nimiž má své místo vyšetření u alergologa a klinického imunologa. Terapie pruritu zahrnuje farmakologické a nefarmakologické přístupy. Díky nedávným poznatkům v biologii pruritu se objevily nové možnosti léčby svědění také u některých chronických alergických onemocnění.
Keywords: Sézaryho syndrom; Middle Aged; pruritus; Aged; Sezary Syndrome; Female; lidé středního věku; Humans; Hypersensitivity; Pruritus; Hepatitis C; hepatitida C; ženské pohlaví; alergie; senioři; lidé