Možnosti modernej vzduchovej filtrácie k redukcii expozície alergénom mačky - Kunč, Peter; Fábry, Jaroslav; Péčová, Renata; Ferenc, Peter; Jeseňák, Miloš (Alergie (Praha, Print), 2021)
V súvislosti s neustále stúpajúcou prevalenciou alergicky podmienených ochorení vo svete sa do popredia dostávajú možnosti ich prevencie vzniku a progresie. Jedným z častých faktorov zhoršenej kontroly alergickej rinokonjuktivitídy a bronchiálnej astmy u predisponovaných jedincov s atopiou je senzibilizácia na alergény zvierat. Mačka domáca je častým domácim maznáčikom. V rámci terciárnej prevencie symptómov a progresie ochorení u senzibilizovaných pacientov je dôležité v týchto prípadoch zamedziť, respektíve obmedziť expozíciu zvieracím alergénom. V mnohých prípadoch však odstránenie zvieraťa z domácnosti nie je možné vzhľadom na úzku citovú väzbu a náklonnosť členov domácnosti. V rámci redukcie expozície mačacím aeroalergénom vzduchová filtrácia ako jedna z režimových modalít môže prispieť k lepšej kontrole a redukcii symptómov alergikov.
Keywords: Pets; domácí zvířata; Allergens; kočky; alergeny; lidé; Humans; Filtration; Air Filters; vzduchové filtry; filtrace; Cats