Zjednoudušení a zefektivnění léčby CHOPN u polymorbidního pacienta s využitím kombinace tiotropium/olodaterol v systému Respimat - Michalovičová, Mária (Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL, 2021)
Tento případ demonstruje, jak důležitý je výběr správného léčiva i inhalačního systému s ohledem na schopnosti, komorbidity a zázemí pacienta. I u letitých komorbidních pacientů s těžkou CHOPN může správně volená medikace vést ke zmírnění symptomů a zvýšení kvality života. V případě našeho pacienta se jako správná volba ukázala léčba kombinací tiotropia a olodaterolu v systému Respimat.
Keywords: usilovný výdechový objem; Humans; Administration, Inhalation; Forced Expiratory Volume; fixní kombinace léků; Bronchodilator Agents; výsledek terapie; komorbidita; lidé; Benzoxazines; tiotropium bromid; COVID-19; Male; Comorbidity; Tiotropium Bromide; Treatment Outcome; benzoxaziny; Aged, 80 and over; chronická obstrukční plicní nemoc; aplikace inhalační; Pulmonary Disease, Chronic Obstructive; senioři nad 80 let; Drug Combinations; mužské pohlaví; bronchodilatancia; olodaterol