Vitaminy ve výživě psů a koček - Sedláková, Kateřina; Tšponová, Jana (Veterinární lékař, 2021)
Vitaminy jsou látky organického původu, zařazují se mezi esenciální živiny a až na několik výjimek nemůže být většina vitaminů syntetizována vůbec nebo pouze omezeně. Potřeba vitaminů se pohybuje v malých množstvích a je uváděna v mezinárodních jednotkách (IU) nebo v mg/kg. V organismu se podílejí na širokém spektru metabolických procesů a fungují jako esenciální enzymy, prekurzory enzymů nebo koenzymy v mnoha biochemických reakcích. Např. s vitaminem D úzce souvisí kostní metabolismus, další vitaminy také ovlivňují fyziologii zvířat mnoha dalšími způsoby a mají zdravotní dopady, které přesahují samotné zdraví kostí. Psi a kočky nemohou sami produkovat velké množství vitaminů, proto je třeba získávat je externě z potravy a doplňkových látek. Většina komerčních diet pro psy a kočky poskytuje dostatečné množství vitaminů, ale domácí strava může mít nedostatek nebo nevyvážené množství těchto živin. Některé vitaminy vykazují v nadbytku toxicitu, nejvíce toxické jsou vitamin A a vitamin D. Pozornost bude zaměřena zejména na čtyři vitaminy rozpustné v tucích, A, D, E a K; a deset ve vodě rozpustných vitaminů, jako je thiamin, riboflavin, niacin, cholin, kyselina pantothenová, pyridoxin, biotin, kobalamin, kyselina listová, cholin a vitamin C.
Keywords: vitaminy; Animals; vitamin B komplex; Cats; Vitamin B Complex; zvířata; kočky; Vitamins; psi; Dogs