Spontánny intramurálny hematóm duodena u mladej ženy - Vrbová, Petra; Koller, Tomáš (Gastroenterologie a hepatologie, 2021)
Netraumatický spontánny intramurálny hematóm duodena je zriedkavou príčinou obštrukcie proximálneho gastrointestinálneho traktu, ktorý sa môže prezentovať ako hemorágia, ikterus a pankreatitída. V kazuistike prezentujeme prípad spontánneho hematómu duodena u 28-ročnej pacientky, v stave po akútnej pankreatitíde v minulosti, prijatej do nemocnice pre kŕčovité bolesti hornej časti brucha so zvracaním ako podozrenie na akútnu pankreatitídu. MR vyšetrením brucha sme verifikovali intraluminálne zakrvácanie do duodena. Pri konzervatívnom manažmente došlo ku spontánnemu ústupu klinických ťažkostí a úprave laboratórnych parametrov. Vďaka včasnej diagnóze a terapii mala pacientka dobrú prognózu, bez nutnosti chirurgického výkonu. Kontrolné zobrazovacie vyšetrenia ukázali resorpciu hematómu.
Keywords: dospělí; Treatment Outcome; Abdominal Pain; lidé; zvracení; Female; Duodenum; bolesti břicha; hematóm duodena; duodenum; hematom; Adult; Hematoma; výsledek terapie; ženské pohlaví; Vomiting; Humans