Tromboembolická nemoc - současné možnosti terapie - Kessler, Petr (Farmakoterapeutická revue, 2021)
Tromboembolická nemoc zahrnující hlubokou žilní trombózu a plicní embolii je tradičně léčena nízkomolekulárním heparinem následovaným antagonistou vitaminu K (v České republice warfarinem). Protože plný antitrombotický účinek warfarinu nastupuje později než účinek antikoagulační, je nutné překrytí obou léků po dobu nejméně pěti dnů. Velkými nevýhodami warfarinu jsou významná interindividuální a intraindividuální variabilita účinku a četné interakce s léky a potravinami. Je tedy nutné laboratorní monitorování účinnosti warfarinu. Nový přístup k léčbě tromboembolické nemoci byl umožněn přímými perorálními antikoagulancii, která jsou charakterizována rychlým nástupem antitrombotického účinku, širokým terapeutickým oknem a omezeným počtem lékových interakcí. Většinou není nutné laboratorní sledování. Těhotné ženy a pacienti s aktivním maligním nádorem a tromboembolickou nemocí vyžadují specifický léčebný přístup.
Keywords: Factor Xa Inhibitors; dabigatran; renální insuficience; Anticoagulants; Warfarin; lidé; Dabigatran; Drug Interactions; Heparin, Low-Molecular-Weight; Renal Insufficiency; tromboembolie; hematologické komplikace těhotenství; inhibitory faktoru Xa; antitrombiny; antikoagulancia; Antithrombins; heparin nízkomolekulární; lékové interakce; Thromboembolism; warfarin; Pregnancy Complications, Hematologic; Humans