Heparinem indukovaná trombocytopenie jako komplikace léčby tromboembolie při onemocnění covid-19 - Hirmerová, Jana; Havel, Václav; Orctová, Michaela; Hajšmanová, Zdeňka (Kazuistiky v angiologii, 2021)
Heparinem indukovaná trombocytopenie (HIT) je imunitně podmíněný, heparinem navozený hyperkoagulační stav, spojený s trombocytopenií, s obvyklým nástupem 5.–10. den po zahájení léčby heparinovým přípravkem. Diagnostika se opírá o stanovení klinické pravděpodobnosti HIT a laboratorní průkaz HIT protilátek pomocí imunologických a funkčních testů. Při podezření na HIT je nutno heparin nahradit alternativním parenterálním antikoagulanciem. Práce popisuje případ obézní polymorbidní pacientky s covid-pneumonií, plicní embolií a rozsáhlou hlubokou žilní trombózou. U nemocné došlo k rozvoji HIT s výraznou trombocytopenií a s progresí trombózy. V léčbě byl úspěšně použit fondaparinux.
Keywords: heparin; Humans; lidé; Pulmonary Embolism; trombocytopenie; lidé středního věku; Thrombocytopenia; žilní tromboembolie; Middle Aged; tromboembolie; Venous Thromboembolism; Female; plicní embolie; Thromboembolism; COVID-19; Fondaparinux; ženské pohlaví; Heparin; fondaparinux