Bezpečná a účinná intenzifikace inzulínové léčby u pacientky s diabetem 2. typu využitím fixní kombinace inzulínu degludek a liraglutidu - Košková, Martina (Kazuistiky v diabetologii, 2021)
Xultophy 100 jednotek/ml + 3,6 mg/ml je injekční antidiabetikum – kombinace inzulínu degludek a liraglutidu. Liraglutid je dlouhodobý analog GLP-1 (glucagon-like peptide-1, glukagonu podobný peptid 1) určený k subkutánní aplikaci jednou denně stejně jako dlouhodobý inzulínový analog degludek. Kombinace obou léčiv ve fixním dávkovacím poměru (jedna dávkovací jednotka obsahuje 1 jednotku inzulínu degludek a 0,036 mg liraglutidu) podávané jedním aplikátorem představuje jednoduchou a bezpečnou možnost intenzifikace inzulínové léčby v situaci, kdy selhává léčba bazálním inzulínem. Prezentovaná kazuistika dokumentuje s využitím profesionální kontinuální monitorace glukózy pomocí senzoru účinnou a bezpečnou intenzifikaci léčby převodem na Xultophy u pacientky s diabetem 2. typu dosud léčené kombinací perorálních antidiabetik a inzulínu.
Keywords: Female; výsledek terapie; fixní kombinace léků; ženské pohlaví; Diabetes Mellitus, Type 2; dlouhodobě působící inzulin; lidé; glukagonu podobný peptid 1; Hypoglycemic Agents; diabetes mellitus 2. typu; Treatment Outcome; hypoglykemika; degludek; liraglutid; Aged; degludek/liraglutid; Glucagon-Like Peptide 1; Liraglutide; Insulin, Long-Acting; senioři; Drug Combinations; Humans