Kariprazin v léčbě schizofrenie - Češková, Eva (Praktické lékárenství, 2021)
Kariprazin je vedle aripiprazolu druhý parciální dopaminový agonista, který je v ČR registrován pro léčbu schizofrenie. Parciální dopaminoví agonisté jsou považováni za hlavní prototyp antipsychotik třetí generace. Jedinečný farmakologický profil kariprazinu může vysvětlit jeho účinnost na pozitivní a negativní symptomy schizofrenie. Podle nedávno publikovaných doporučených postupů by měl být kariprazin lékem první volby u nemocných s dominujícími negativními příznaky. Kariprazin vykazuje nízké metabolické riziko a malý přírůstek hmotnosti. Mezi nejčastěji uváděné nežádoucí účinky patří extrapyramidový syndrom a akatizie, které jsou však mírné a ve většině případů nevedou k vysazení léčby.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Drug Evaluation; schizofrenie; Piperazines; Antipsychotic Agents; Humans; antipsychotika; Dopamine Agonists; kariprazin; lidé; nežádoucí účinky léčiv; Schizophrenia; piperaziny; agonisté dopaminu; hodnocení léčiv