Lékové interakce antiepileptik. Část 2, interakce s léky z jiných indikačních skupin - Kořístková, Blanka; Grundmann, Milan (Praktické lékárenství, 2021)
Na úrovni farmakokinetiky jsou lékové interakce antiepileptik spojeny obvykle s enzymatickou indukcí nebo inhibicí. Méně časté jsou interakce v oblasti absorpce, vazby na plazmatické bílkoviny nebo renální exkrece. Farmakodynamické interakce antiepileptik s dalšími látkami se zřídka týkají synergismu s možností snížení dávek, spíše se zvyšuje incidence vedlejších účinků. Čistě farmakodynamické interakce byly popsány u oxcarbazepinu, perampanelu a pregabalinu.
Keywords: Drug Interactions; karbamazepin; Gabapentin; primidon; fenytoin; Humans; topiramat; Phenytoin; fenobarbital; lidé; Anticonvulsants; lékové interakce; antikonvulziva; gabapentin; Carbamazepine; Primidone; Topiramate; lamotrigin; Lamotrigine; kyselina valproová; Valproic Acid; Phenobarbital