Polékové akutní poškození ledvin - Prokeš, Michal; Suchopár, Josef (Praktické lékárenství, 2021)
Akutní poškození ledvin (AKI) léky je relativně častou nežádoucí příhodou, v určitých případech k němu mohou přispět i léky, které z dlouhodobého hlediska mají nefroprotektivní vlastnosti. Tento článek obsahuje základní informace o patogenezi AKI, o rizikových faktorech AKI a příznacích AKI a obsahuje seznam léků, které jsou spojovány se vznikem AKI.
Keywords: antiflogistika nesteroidní; Sodium-Glucose Transporter 2 Inhibitors; zánět; Kidney Glomerulus; Kidney Tubules; akutní poškození ledvin; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; glomerulus; inhibitory ACE; lidé; renin-angiotensin systém; Renin-Angiotensin System; klinická studie jako téma; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; otrava; Clinical Studies as Topic; ledvinové kanálky; Inflammation; Poisoning; Risk Factors; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; nežádoucí účinky léčiv; rizikové faktory; Diuretics; diuretika; Acute Kidney Injury; glifloziny; Humans