Možnosti ovlivnění akutního kašle v rámci respiračních infekcí u dětí - Kotolová, Hana (Praktické lékárenství, 2021)
Respirační infekce jsou jedno z nejčastějších infekčních onemocnění postihující jak děti, tak i dospělé. Kašel jako symptom nemocí z nachlazení může procházet fází suchého kašle, kterou střídá fáze produktivního kašle. U dětí je vhodné se vyvarovat centrálně působících antitusik, z periferních antitusik se jako nejvhodnější jeví použití levodropropizinu, u produktivního kašle probíhá dlouhodobě diskuze a přehodnocování přínosů jednotlivých mukomodulačních léčiv, dle doporučení je preferován erdostein. Z tradičních prostředků je i předními experty doporučován med a přípravky na bázi medových sirupů k ovlivnění frekvence a intenzity kašle u dětí.
Keywords: infekce dýchací soustavy; Randomized Controlled Trials as Topic; biologické přípravky; ERDOSTEIN; Acute Disease; Propolis; levodropropizin; med; dítě; Biological Products; Expectorants; lidé; Respiratory Tract Infections; Honey; antitusika; propolis; Codeine; Cough; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Antitussive Agents; Practice Guidelines as Topic; randomizované kontrolované studie jako téma; kašel; kodein; akutní nemoc; Child; expektorancia; Humans