Invazivní kandidóza jako život ohrožující komplikace u dítěte s akutní lymfoblastickou leukemií - Matznerová, Gabriela; Kuhn, Tomáš; Blažek, Bohumír; Zaoral, Tomáš; Dobiáš, Radim; Hladík, Michal (Pediatrie pro praxi, 2021)
Akutní lymfoblastická leukemie (ALL) je nejčastějším maligním nádorovým onemocněním v dětském věku. Léčba ALL je založena na kombinované chemoterapii. Trvalého vyléčení lze v dnešní době dosáhnout až u 90 % pacientů. Onemocnění často doprovází řada komplikací. Mezi nejčastější komplikace patří bakteriální a mykotické infekce způsobené běžnými i oportunními patogeny. Mykotické infekce tvoří až 40 % všech infekčních komplikací. Prezentujeme případ dvouletého děvčátka asijského původu s projevy invazivní kandidózy diagnostikované během indukční fáze léčby ALL komplikovaného život ohrožujícím multiorgánovým selháním.
Keywords: Antifungal Agents; akutní lymfatická leukemie; Female; fungemie; předškolní dítě; ženské pohlaví; multiorgánové selhání; lidé; Fungemia; Anti-Bacterial Agents; Bacteremia; bakteriemie; progrese nemoci; Disease Progression; Child, Preschool; kombinovaná farmakoterapie; kandidóza invazivní; Precursor Cell Lymphoblastic Leukemia-Lymphoma; Candidiasis, Invasive; antibakteriální látky; antifungální látky; Multiple Organ Failure; Drug Therapy, Combination; Humans