Magnetické kuličky v trávicím traktu - Karásková, Eva; Geryk, Miloš; Vrba, Radek; Malý, Tomáš; Čivrný, Jakub; Pospíšilová, Dagmar (Pediatrie pro praxi, 2021)
V pediatrické praxi přibývá případů polknutí magnetických cizích těles. Jde o magnetky ve tvaru kuliček, kostiček apod., které jsou součástí hraček. Tyto předměty jsou často drobné, a tím je usnadněno jejich náhodné polknutí. Přitom, pokud dojde k ingesci více než jednoho magnetického cizího tělesa, může dojít k závažným komplikacím, především ve smyslu perforace trávicího traktu.
Keywords: úrazy v domácnosti; magnety; Humans; Child; lidé; Female; Endoscopy, Gastrointestinal; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; dítě; Magnets; Foreign Bodies; Accidents, Home; Practice Guidelines as Topic; Digestive System Surgical Procedures; chirurgie trávicího traktu; ženské pohlaví; gastrointestinální endoskopie; cizí tělesa