Poskytování perinatální paliativní péče v ošetřovatelské péči na neonatologii - Kachlová, Miroslava; Bužgová, Radka (Pediatrie pro praxi, 2021)
Perinatální paliativní péče je součástí ošetřovatelské péče na jednotkách intenzivní péče o novorozence. Jedná se o aktivní, holistickou péči zaměřenou na předcházení a mírnění bolesti a utrpení novorozenců a podporu rodin. Cílem přehledové studie bylo definovat, analyzovat a zmapovat poskytování ošetřovatelské perinatální paliativní péče na neonatologii. Přehledová studie byla zpracována na základě odborných licencovaných a volně dostupných elektronických databází, k analýze bylo vybráno 14 studií. Byly nalezeny 3 kvalitativní studie, 2 kvantitativní studie, 6 přehledových článků a 3 studie zaměřené na guidelines, které definují standardy dané problematiky, popisují bariéry v poskytování této péče. V rámci zvyšování kvality je velmi důležité provádět další výzkumy problematiky ošetřovatelské perinatální paliativní péče na jednotkách intenzivní péče o novorozence.
Keywords: Clinical Studies as Topic; Quality of Health Care; Perinatal Death; perinatální péče; Palliative Care; lidé; perinatální smrt; Infant, Newborn; neonatologické sestry; Nurses, Neonatal; Perinatal Care; novorozenec; paliativní péče; kvalita zdravotní péče; klinická studie jako téma; Humans