Novinky v očkování proti invazivním meningokokovým onemocněním v České republice - Křížová, Pavla (Pediatrie pro praxi, 2021)
Invazivní meningokokové onemocnění patří i v době pokroku medicíny mezi nejzávažnější infekční onemocnění s vysokou smrtností a vysokým procentem závažných celoživotních následků u přeživších. Nejlepší prevencí tohoto onemocnění je očkování. Věkově specifická nemocnost invazivního meningokokového onemocnění dětí pod 1 rok věku se v České republice dlouhodobě drží na vysokých hodnotách, druhou a třetí rizikovou skupinou jsou adolescenti ve věku 15-19 roků a děti ve věku 1-4 roky. K očkování proti invazivnímu meningokokovému onemocnění jsou k dispozici v České republice dvě konjugované tetravalentní vakcíny obsahující antigeny čtyř séroskupin meningokoka A, C, W, Y a dvě rekombinantní vakcíny obsahující antigeny meningokoka séroskupiny B (MenB vakcíny). K zajištění co nejkomplexnější imunity proti invazivnímu meningokokovému onemocnění je doporučena kombinace konjugované tetravakcíny A, C, W, Y a MenB vakcíny. Od 1. 1. 2018 je hrazeno očkování proti invazivním meningokokovým infekcím u pojištěnců s poruchami imunity. Od 1. 5. 2020 je očkování malých dětí proti invazivnímu meningokokovému onemocnění zařazeno mezi hrazená očkování. V září 2021 bylo schváleno zařazení očkování i adolescentů proti invazivnímu meningokokovému onemocnění mezi hrazená očkování.
Keywords: Child; Meningococcal Vaccines; vakcinace; Humans; Adolescent; Česká republika; meningokokové vakcíny; lidé; meningokokové infekce; Meningococcal Infections; dítě; mladiství; Czech Republic; Vaccination