Mother-infant bonding and its associated factors during postpartum period - Mazúchová, Lucia; Kelčíková, Simona; Maskálová, Erika; Malinovská, Nora; Grendár, Marián (Kontakt (České Budějovice), 2021)
Cieľ: Cieľom štúdie bolo zistiť súvislosti vybraných faktorov (veku, vzdelania, parity, plánovania dieťaťa, podpory kontaktu koža na kožu /skin to skin contact; SSC/, dojčenia, spokojnosti s partnerskou podporou, ochorenia dieťaťa, rizika depresie) s popôrodnou vzťahovou väzbou (mother-infant bonding; MIB) u slovenských žien. Metódy: Bol zvolený dizajn prierezovej štúdie. Na zber relevantných údajov sa použili dotazník popôrodnej vzťahovej väzby (Postpartum Bonding Questionnaire; PBQ) a škála popôrodnej depresie (Edinburgh Postnatal Depression Scale, EPDS). Dotazníky boli doplnené o výskumné premenné nevyhnutné na skúmanie vzťahov medzi týmito položkami a MIB. Výskumný súbor tvorilo 204 žien (priemerný vek 30,9 ± 4,8 rokov), ktoré boli 6 týždňov po pôrode. Na analýzu údajov bola použitá deskriptívna štatistika, Wilcoxon dvojvýberový test, Kruskal-Wallis test a regresný model. Výsledky: Menej kvalitná väzba medzi matkou a dieťaťom bola preukázaná u matiek s vyšším vzdelaním, s nepodporeným SSC po pôrode, nespokojných s partnerskou podporou a u matiek s rizikom depresie. Podľa regresného modelu medzi PBQ skóre a EPDS skóre sa preukázala štatisticky signifikantná súvislosť (p < 0.0001). Záver: Poznanie a identifikovanie rizikových faktorov MIB s dôrazom na skríning psychického stavu matiek považujeme zo strany pôrodných asistentiek za kľúčové pri navrhovaní včasných intervencií pre zlepšenie kvality tehotenstva, materstva a detstva.
Keywords: Postpartum Period; vztahy mezi matkou a dítětem; Mother-Child Relations; lidé; poporodní období; Infant, Newborn; Female; Cross-Sectional Studies; bonding; novorozenec; Object Attachment; připoutání k objektu; ženské pohlaví; průřezové studie; Humans