Early rehabilitation after stroke in comprehensive cerebrovascular centres in the Czech Republic: a comparison of three stroke units - Kratochvílová, Anna; Rogalewicz, Vladimír; Angerová, Yvona; Gueye, Tereza; Maršálek, Pavel; Chmelová, Irina; Barták, Miroslav (Kontakt (České Budějovice), 2021)
Kvalita života pacientů a náklady spojené s léčbou následků cévních mozkových příhod jsou jednou z důležitých otázek českého zdravotnictví. Včasná rehabilitace osob po cévní mozkové příhodě má významný potenciál pro zlepšení kvality života pacientů a může přispět i k úspoře dlouhodobých společenských nákladů, které s tímto onemocněním a jeho následky souvisí. Ve třech iktových centrech v ČR byla provedena pragmatická longitudinální studie, která se zaměřila na nákladovou analýzu včasné rehabilitace po prodělání cévní mozkové příhody. Do studie bylo zahrnuto celkem 87 pacientů (29 z Prahy, 31 z Ústí nad Labem a 27 z Ostravy). Všem pacientům zařazeným do studie byla poskytnuta včasná rehabilitace nejpozději 70 dní po prodělání cévní mozkové příhody. Sběr dat probíhal souběžně se standardní péčí o pacienty na principu zdola nahoru. Rozdíly mezi jednotlivými poskytovateli spočívaly především v závažnosti stavu pacientů při přeložení z neurologických oddělení na lůžka včasné rehabilitace, délce hospitalizace, průměrných nákladech na hospitalizaci a do určité míry také na výsledcích rehabilitace (měřených pomocí skóre FIM). Analýza dat ukázala zlepšení klinických výsledků u všech skupin pacientů ve všech nemocnicích. Rozdíly v hospitalizačních nákladech byly způsobeny zejména rozdílnou délkou hospitalizace. Rozdíly v průměrných denních nákladech byly způsobeny výhradně léčebnými postupy a provozními zvyklostmi v jednotlivých nemocnicích.
Keywords: Outcome Assessment, Health Care; cévní mozková příhoda; hodnocení výsledků pacienta; Patient Outcome Assessment; lidé; časové faktory; Rehabilitation Centers; Stroke; Time Factors; rehabilitační centra; hodnocení výsledků zdravotní péče; Stroke Rehabilitation; Humans; rehabilitace po cévní mozkové příhodě