Úspěšná opakovaná endoskopická pyloromyotomie (re-G-POEM) v léčbě postchirurgické gastroparézy - Dražilová, Dagmar; Vacková, Zuzana; Husťak, Rastislav; Buncová, Marie; Martínek, Jan (Rozhledy v chirurgii, 2022)
Úvod: Endoskopická pyloromyotomie (G-POEM) je nadějnou, ale stále ještě experimentální endoskopickou metodou používanou v léčbě gastroparézy. Kazuistika: Popisujeme případ 31leté pacientky s dlouholetou anamnézou zažívacích obtíží a s diagnostikovanou těžkou a refrakterní postchirurgickou gastroparézou v důsledku předchozí fundoplikace, indikovanou pro refluxní chorobu jícnu. V roce 2018 byla provedena první endoskopická pyloromyotomie, která však nevedla k žádanému klinickému efektu. Po přešetření metodou impedanční planimetrie, která prokázala setrvalý pylorospasmus, jsme pacientce navrhli opakování G-POEM. Pacientka souhlasila a druhý výkon byl proveden v únoru 2021 (jednalo se o první re-G-POEM v České republice) s uspokojivým klinickým efektem. Po výkonu došlo i k výraznému zlepšení rychlosti vyprazdňování žaludku měřeno pomocí scintigrafie žaludku. Závěr: Tato kazuistika poukazuje na možnost provedení opakované endoskopické pyloromyotomie u pacientů s gastroparézou a prokázaným pylorospasmem. Lze pouze spekulovat, zda neúčinnost prvního zákroku byla způsobena neúplnou myotomií (chyba zákroku), nebo potřebou dvojité myotomie, která se v některých centrech standardně provádí.
Keywords: Adult; gastroparéza; pyloromyotomie; výsledek terapie; dospělí; Treatment Outcome; Postoperative Complications; pooperační komplikace; Gastroparesis; Humans; lidé; ženské pohlaví; Pyloromyotomy; Female