Laparoscopic management of cholecysto-duodenal fistula after spontaneous resolution of intestinal obstruction component of gallstone Ileus - case report and literature review - Alnagar, A; Elkomy, H; Foula, Ms; Sakr, Ma; Nabil, W (Rozhledy v chirurgii, 2022)
Biliární ileus je vzácná komplikace žlučových kamenů a je unikátní příčinou střevní obstrukce. Spočívá ve vzniku cholecystoenterické píštěle, přes kterou se žlučový kámen dostane do zažívacího traktu. Spontánní úprava střevní obstrukce při biliárním ileu je extrémně vzácná. Popisujeme případ 71leté pacientky vyšetřené pro čtyřměsíční bolest v pravém hypochondriu. Udávala třídenní anamnézu úplné zácpy a abdominální distenze před dvěma měsíci, která se spontánně upravila. CT vyšetření popsalo pneumobilii. Při explorativní laparoskopii byla zjištěná cholecystoduodenální píštěl, která se ošetřila přerušením, ústí v první části duodena se uzavřelo a byla provedena úspěšná cholecystektomie. Přítomnost pneumobilie u pacienta se žlučovými kameny by mělo vést k podezření na bilioenterickou píštěl. Ve vzácných případech se střevní obstrukce při biliárním ileu vyřeší spontánně. Primární laparoskopické ošetření cholecystoduodenální píštěle je bezpečné a proveditelné v přítomnosti zkušeného laparoskopického chirurga.
Keywords: ženské pohlaví; Female; Gallstones; Treatment Outcome; Humans; lidé; Laparoscopy; Aged; střevní píštěle; ileus; laparoskopie; střevní obstrukce; Ileus; senioři; výsledek terapie; Intestinal Obstruction; žlučové kameny; Intestinal Fistula