Cílená léčba nově diagnostikovaného a relabujícího epiteliálního ovariálního karcinomu – aktualizovaná doporučení ESMO - Zvaríková, Mária (Farmakoterapie, 2021)
Zavedení inhibitorů poly(ADP-ribóza)polymerázy (PARP) do udržovací léčby pacientek s karcinomem ovaria (OC) výrazně zlepšilo prognózu těchto nemocných. Inhibitory PARP, tj. olaparib, niraparib a rukaparib, se významně uplatňují jak v léčbě pacientek s relabujícím OC, u nichž jsou indikovány nehledě na mutační stav genů BRCA či přítomnost deficience homologní rekombinace (HRD), tak u nemocných s nově diagnostikovaným pokročilým OC, u kterých je možné využít olaparib (pacientky s mutací BRCA), niraparib (neselektované pacientky) či olaparib v kombinaci s bevacizumabem (pacientky s mutací BRCA a pozitivitou HRD léčené dříve chemoterapií v kombinaci s bevacizumabem). Vzhledem k možnosti a účinnosti léčby inhibitory PARP by všechny nemocné s high-grade OC měly být při stanovení diagnózy otestovány na přítomnost mutací BRCA1/2.