Úloha pánevní lymfadenektomie v léčbě karcinomu prostaty - Študent, Vladimír; Tüdös, Zbyněk; Seifriedová, Zuzana; Študentová, Hana; Purová, Dana; Študent, Vladimír (Urologie pro praxi, 2021)
Pánevní lymfadenektomie (PLND) představuje standardní součást stagingu u lokalizovaného karcinomu prostaty (PCa). V současné době je dle doporučení indikována u středně a vysoce rizikového PCa. Využití PLND v poslední době narůstá díky provádění většího množství RP u agresivnějších nádorů. Onkologický význam PLND zůstává nejasný, někteří pacienti po radikální prostatektomii (RP) a PLND s nálezem pozitivních uzlin (pN1) zůstávají dlouhodobě v onkologické remisi, většina ale vyžaduje další adjuvantní nebo salvage léčbu. Přínos PLND musí být vyvážený k riziku perioperační morbidity. Komplikace zahrnují vážné stavy jako symptomatickou lymfokélu, hlubokou žilní trombózu (HŽT), plicní embolii, poranění obturatorního nervu a poranění velkých cév. Cílem tohoto článku je popsat současný pohled guidelines na PLND, doporučení týkající se rozsahu PLND, dále jaké komplikace se vyskytují při provedení PLND, které nomogramy lze použít při vypočítání rizika postižení uzlin a také současný pohled na biopsii sentinelové uzliny a salvage lymfadenektomii.
Keywords: Prostatic Neoplasms; lymfadenektomie; nádory prostaty; prostatektomie; Humans; mužské pohlaví; Male; lidé; pánevní lymfadenektomie; salvage lymfadenektomie; Lymph Node Excision; Prostatectomy