Fixace volného listu peritonea: efekt na prevenci vzniku lymfokél po radikální prostatektomii s lymfadenektomií - Študent, Vladimír; Tüdös, Zbyněk; Seifriedová, Zuzana; Študentová, Hana; Purová, Dana; Študent, Vladimír (Urologie pro praxi, 2021)
Radikální prostatektomie (RP) s rozšířenou pánevní lymfadenektomií (ePLND) představuje standardní terapii středně a vysoce rizikového lokalizovaného karcinomu prostaty (PCa). Využití ePLND v poslední době narůstá díky provádění většího množství RP u agresivnějších nádorů. Jednou z častých komplikací této operace je vznik symptomatických lymfokél, který se udává až u 10 % operovaných. Dosud, i přes rozsáhlý výzkum, nebyla nalezena vhodná strategie, jak předejít této komplikaci. Jednou z potenciálně úspěšných intervencí se zdá být fixace volného listu peritonea při provádění transperitoneální RP. Několik retrospektivních klinických studií prokázalo snížení výskytu symptomatických lymfokél při fixování peritonea k měchýři nebo stěně pánve, čímž je ponechána mezera v peritoneu, která vytvoří cestu pro volný pohyb lymfy z pánevní oblasti do peritoneální dutiny a její následnou resorpci. Jediná dosud publikovaná randomizovaná studie však tuto hypotézu nepotvrdila. Cílem tohoto článku je představit přehled dosud publikovaných klinických studií zabývajících se fixací peritonea.
Keywords: Prostatic Neoplasms; prostatektomie; fixace peritonea; Lymphocele; lymfadenektomie; lidé; lymfokela; Lymph Node Excision; nádory prostaty; Prostatectomy; Humans