Močová retence jako vzácná komplikace užívání psychofarmak - Končelíková, Dana; Vaculová, Gabriela (Urologie pro praxi, 2021)
Močová retence se může rozvinout jako důsledek celé řady somatických, ale i psychických poruch. Identifikace příčiny je přitom klíčová ve správné léčbě pacientů. Tento přehledový článek si klade za cíl prezentovat základní skupiny psychofarmak, jejich indikace a možnou souvislost s rozvojem močové retence. Za rizikové jsou považovány zejména látky ze skupiny antipsychotik a antidepresiv, látky ovlivňující anticholinergní a serotoninergní systém. V zásadě lze však psychofarmaka označit z hlediska rizika rozvoje močové retence za bezpečné. Opatrnosti je třeba zejména u rizikových skupin a v případě lékových kombinací.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Urinary Retention; lidé; retence moči; nežádoucí účinky léčiv; antipsychotika; Antipsychotic Agents; Antidepressive Agents; Anti-Anxiety Agents; antidepresiva; anxiolytika; Humans