Poleptání epoxidovou pryskyřicí komplikované kontaktní dermatitidou - Matysková, Dominika; Holoubek, Jakub; Lipový, Břetislav; Kaloudová, Yvona; Košková, Olga; Suchánek, Ivan; Brychta, Pavel (Referátový výběr z dermatovenerologie (2002, Print), 2021)
Poleptání kůže, ať kyselinou nebo zásadou, patří ke stále častějším pracovním úrazům. Látek, které způsobují poruchu integrity kožního krytu, je nepřeberné množství. Epoxidová pryskyřice, jejíž používání v řadě průmyslových odvětví je dlouhodobě na vzestupu, se i dnes řadí svým výskytem mezi raritní původce kožních postižení. Nízký epidemiologický výskyt je však v kontrastu s možnou mírou postižení. I zde se ukazuje, že jedno z největších úskalí postižení kůže chemikáliemi je jejich dlouhodobá absorpce měkkými tkáněmi. Pokud se úraz a následná léčba navíc zkomplikují nespecifickou hypersenzitivní reakcí při vrozené predispozicí jedince, může se zprvu banální ambulantní rána změnit v dlouhodobě se nehojící defekt vedoucí až k ústavní péči spojené se systémovou léčbou.
Keywords: Dermatitis, Contact; dospělí; chemické popálení; Dermatitis, Irritant; lidé; syntetické pryskyřice; mužské pohlaví; Male; Resins, Synthetic; Burns, Chemical; Adult; kontaktní dermatitida; dráždivá dermatitida; Humans