STEMI after replacement of a CRT-D electrode - Benko, Jakub; Bøhler, Christer; Audne Thu, Michael; Bolek, Tomáš; Galajda, Peter; Samoš, Matej; Mokáň, Marián (Cor et Vasa (Brno), 2022)
Úvod: Koronárna embolizácia je raritnou príčinou akútneho infarktu myokardu. V práci popisujeme prípad koronárnej embolizácie, ktorá spôsobila extenzívny anterolaterálny infarkt myokardu s eleváciami segmentu ST (STEMI) u pacienta podstupujúceho elektívnu výmenu elektródy srdcovej resynchronizačnej liečby/defibrilátora (CRT-D). Popis prípadu: 72-ročný pacient s fibriláciou predsiení bol prijatý za účelom realizácie elektívnej repozície/výmeny elektródy CRT-D. Pred výkonom bola pozastavená antikoagulačná liečba. Po výkone u pacienta vznikla náhla bolesť na hrudníku, dýchavica a zhoršenie vitálnych funkcií. Tieto príznaky sprevádzal nález rozsiahlych ischemických zmien na EKG v anterolaterálnej oblasti a korešpondujúcich lokálnych porúch kinetiky. Urgentná koronarografia odhalila embolický uzáver distálnej časti ramus interventricularis anterior ľavej koronárnej artérie. Záver: Prezentujeme prípad raritnej, dobre dokumentovanej koronárnej embolizácie komplikujúcej výmenu elektródy CRT-D.
Keywords: bolesti na hrudi; koronární embolizace; dyspnoe; Electrodes, Implanted; Coronary Vessels; Coronary Angiography; Oxygen Saturation; saturace kyslíkem; embolie; Atrial Flutter; Cardiac Resynchronization Therapy; ST Elevation Myocardial Infarction; lidé; Dyspnea; infarkt myokardu s elevacemi ST úseků; CRT-D; Treatment Failure; koronární angiografie; Electrocardiography; elektrokardiografie; srdeční resynchronizační terapie; koronární cévy; Embolism; transplantace cév; flutter síní; Hypotension; Aged; Chest Pain; výměna elektrody; neúspěšná terapie; Vascular Grafting; implantované elektrody; hypotenze; Ischemia; ischemie; senioři; Humans