Junkční rytmus při otravě verapamilem - Ledvinka, Lubomír (Cor et Vasa (Brno), 2022)
Junkční náhradní rytmus vzniká pod místem blokády a může pocházet právě z atrioventrikulárního (AV) uzlu, přičemž komorová frekvence dosahuje 40-50/minutu. Ke vzniku rytmu v tomto místě může dojít při narušení funkce sinoatriálního (SA) uzlu. Z klinického hlediska mají velký význam zejména pomalé náhradní rytmy, které bývají důsledkem poškození SA uzlu (např. při ischemii myokardu spodní stěny nebo působením toxické noxy). Naše kazuistika popisuje vznik náhradního srdečního rytmu vlivem toxického působení léku ze skupiny blokátorů kalciových kanálů. Tyto otravy jsou sice vzácné, ale s o to závažnějšími důsledky. Účinek této skupiny léků je antianginózní, antihypertenzní a negativně inotropní. Blokuje pomalé kalciové kanály, které ovlivňují tvorbu a vedení akčního potenciálu ve svalovině myokardu a cév. Tyto vlastnosti mohou při předávkování vést k vazodilataci na periferii a negativně inotropním efektem způsobit kardiogenní šok a smrt. Při včasném zahájení léčby se snahou o eliminaci požité dávky léku, snížení dopadu toxického působení na organismus a zajištění zevní stimulací se zvyšuje naděje na přežití.1,2 V diferenciální diagnostice byla v první řadě vyloučena primární ischemie myokardu a pracováno dále s hypotézou intoxikace, kterou pacient sice negoval, ale která byla nakonec verifikována jako fatální příčina. Pro dlouhou expozici toxické noxe byla terapie intoxikace neúspěšná. Zdravotní stav postupně progredoval do terminální zástavy oběhu a následné smrti po protrahované kardiopulmonální resuscitaci.
Keywords: renální insuficience; Alkalosis; eliminační terapie; diferenciální diagnóza; kardiopulmonální resuscitace; tekutinová terapie; Suicide, Completed; orchiektomie; Sleepiness; testikulární nádory; alkalóza; Cardiopulmonary Resuscitation; Cardiac Resynchronization Therapy; lidé; blokátory kalciových kanálů; Orchiectomy; Heart Arrest; Testicular Neoplasms; Family Conflict; Treatment Failure; Pulmonary Ventilation; Vomiting; Electrocardiography; elektrokardiografie; srdeční resynchronizační terapie; Diagnosis, Differential; somnolence; Middle Aged; zvracení; verapamil; Male; progrese nemoci; depresivní poruchy; Verapamil; fatální výsledek; srdeční zástava; Fatal Outcome; Calcium Channel Blockers; Disease Progression; neúspěšná terapie; Shock, Cardiogenic; Hypotension; dokonaná sebevražda; Depressive Disorder; hypotenze; lidé středního věku; kardiogenní šok; plicní ventilace; mužské pohlaví; Renal Insufficiency; Bradycardia; Fluid Therapy; bradykardie; konflikt v rodině; Humans