Výhody současné léčby hypertenze a hypercholesterolemie fixní kombinací - Rosolová, Hana (Vnitřní lékařství, 2022)
Společný výskyt vysokého krevního tlaku a vysoké hladiny cholesterolu je velmi častý, v naší populaci se vyskytuje u 30 % a představuje násobně vyšší riziko pro aterosklerotické kardiovaskulární onemocnění. Na druhé straně jejich současná léčba synergicky snižuje toto riziko. Nová fixní kombinace rosuvastatinu a ramiprilu (Kastel) je vhodná volba pro pacienty s hypercholesterolemií a mírnou hypertenzí, která hned nevyžaduje kombinaci antihypertenziv.
Keywords: Hypertension; hypercholesterolemie; komorbidita; kardiovaskulární nemoci; Comorbidity; Rosuvastatin Calcium; lidé; rosuvastatin kalcium; Drug Combinations; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; Hypercholesterolemia; hypertenze; Heart Disease Risk Factors; Ramipril; fixní kombinace léků; Humans; Cardiovascular Diseases; ramipril