Monitoring vnitřního ovzduší operačních sálů v praxi ve zdravotnickém zařízení terciárního typu - Fedor, Lukáš; Holý, Ondřej; Nakládalová, Marie; Matoušková, Ivanka; Štěpánek, Ladislav (Pracovní lékařství, 2021)
Dodržování aseptických podmínek v prostoru operačního sálu je klíčovou součástí v prevenci infekcí spojených se zdravotní péčí. Cílem práce bylo poukázat na efekt monitoringu a hodnocení zavedených protiepidemických opatření na operačních sálech sloužících i jako tkáňová zařízení ve zdravotnickém zařízení terciárního typu za účelem zajištění kvality vnitřního ovzduší v prevenci vzniku závažných pooperačních komplikací u pacienta. Práce metodicky popisuje nastavený monitoring vnitřního ovzduší operačních sálů v periodicitě 1krát za šest měsíců pomocí měření počtu částic ve vznosu a mikrobiologickou kontrolou kvality vnitřního ovzduší aktivní metodou pomocí aeroskopu. Pro hodnocení jsou použity limity platné pro čisté prostory ve farmacii a tkáňová zařízení vycházející ze správné výrobní praxe a technickou normu EN ISO 14644-1: Čisté prostory a příslušné řízení prostředí. Ve výsledcích uvádějí autoři dvě kazuistiky, kterými zdůrazňují význam monitoringu a zejména jeho přínos pro nastavení protiepidemických podmínek na operačních sálech v prevenci šíření infekcí spojených se zdravotní péčí, s ohledem na přítomnost personálu.
Keywords: monitoring vnitřního ovzduš; mikrobiologie vzduchu; operační sály; Humans; Environment, Controlled; infekce spojené se zdravotní péčí; znečištění vzduchu ve vnitřním prostředí; Cross Infection; Air Microbiology; Operating Rooms; prostředí kontrolované; Air Pollution, Indoor; Dust; lidé; prach