Respiračné ochorenia u pracovníkov exponovaných kovoobrábacím kvapalinám - Perečinský, Slavomír (Pracovní lékařství, 2021)
Kovoobrábacie kvapaliny sú komplexné zmesi olejov, vody a chemických aditív používané na zníženie tepla a trenia a na odstránenie kovových častíc v procese obrábania kovov. Aerosól vznikajúci pri procese obrábania kovov predstavuje riziko pre rozvoj viacerých respiračných ochorení, z ktorých v súčasnosti najväčší význam majú alergické ochorenia. Cieľom práce je preto zosumarizovať poznatky týkajúce sa profesionálnej hypersenzitívnej pnemonitídy a bronchiálnej astmy navodenej kovoobrábacími kvapalinami. Na jednotlivých pracoviskách sa môžu vyskytovať sporadické prípady ochorení, ale typický je aj hromadný výskyt, ktorý je najčastejšie popisovaný v automobilovom priemysle. Značný nárast prípadov hypersenzitívnej pneumonitídy v posledných dvoch desaťročiach v niektorých krajinách západnej Európy je dobre zdokumentovaný viacerými štúdiami. Prevalencia astmy však môže byť v porovnaní s hypersenzitívnou pneumonitídou ešte vyššia. V etiopatogenéze hypersenzitívnej pneumonitídy sa uplatňuje predovšetkým mikrobiálna kontaminácia kovoobrábacích kvapalín, kde vodná zložka predstavuje vhodné prostredie pre množenie širokého spektra mikroorganizmov. Ide predovšetkým o grampozitívne i gramnegatívne baktérie a mykobaktérie. V niektorých prípadoch majú význam aj plesne. Astma je navodená skôr biocídnymi aditívami a endotoxínom uvoľňujúcim sa z poškodenej bakteriálnej steny. Senzibilizovať môžu tiež kovy uvoľnené do kvapalín počas obrábania. Prevencia je náročná, keďže je prakticky nemožné vykonať úplnú dekontamináciu kvapalín. Vyčistenie potrubí a výmena kvapalín má iba krátkodobý efekt. Na druhej strane biocídne prostriedky podporujú rast rezistentných mikroorganizmov a tiež môžu senzibilizovať. Riziko je možné znížiť zmenou výrobnej technológie, ktorá eliminuje potrebu recirkulácie kovoobrábacích kvapalín.
Keywords: Asthma, Occupational; hypersenzitivní pneumonitida; Occupational Diseases; profesionální astma; látky znečišťující vzduch v pracovním prostředí; lidé; Occupational Exposure; nemoci z povolání; Industry; Alveolitis, Extrinsic Allergic; průmysl; pracovní expozice; Air Pollutants, Occupational; kovoobráběcí kapaliny; nemoci dýchací soustavy; Respiratory Tract Diseases; Humans