Ileus jako komplikace nemoci motýlích křídel - kazuistika - Guňková, Petra; Toman, Daniel; Posolda, Tomáš (Rozhledy v chirurgii, 2022)
Epidermolysis bullosa neboli nemoc motýlích křídel je vzácné dědičné onemocnění pojivové tkáně, spojené s tvorbou puchýřů. Klinické projevy jsou velmi rozmanité a postihují nejen kožní kryt, ale i slizniční povrchy gastrointestinálního, urogenitálního a respiračního systému. Velká část pacientů trpí těžkou obstipací s rozvojem megakolon. V kazuistice je popsána střevní obstrukce u pacienta s dystrofickou formou epidermolysis bullosa, která si vyžádala chirurgickou intervenci.
Keywords: Epidermolysis Bullosa Dystrophica; výsledek terapie; Young Adult; Treatment Outcome; střevní obstrukce; ileus; Male; Intestinal Obstruction; Ileus; lidé; mužské pohlaví; epidermolysis bullosa dystrophica; Humans; mladý dospělý