Perorálny semaglutid: budúcnosť agonizmu GLP1-receptorov? - Samoš, Matej; Mokáň, Marián (Forum diabetologicum, 2021)
Semaglutid je moderným antidiabetikom zo skupiny agonistov receptorov pre glukagónu podobný peptid 1 (GLP1-RA). Liečba GLP1-RA zlepšuje glykemické parametre, významne znižuje telesnú hmotnosť, zlepšuje kontrolu krvného tlaku a koncentrácie krvných lipidov, a to pri nízkom riziku hypoglykémie. Táto liečba navyše priaznivo ovplyvňuje proces aterogenézy a má dokázaný kardiovaskulárny a nefroprotektívny benefit a ochranný efekt na funkciu B-buniek pankreasu. Podľa súčasne platných odporúčaní by mala byť liečba GLP1-RA preferovanou liečbou u diabetických pacientov s vysokým kardiovaskulárnym rizikom alebo už existujúcim aterosklerotickým kardiovaskulárnym ochorením. Avšak k širšiemu uplatneniu týchto odporúčaní často bránila potreba subkutánnej aplikácie lieku. Perorálny semaglutid je prvým perorálnym GLP1-RA s reálnym potenciálom klinického využitia. Tento článok sumarizuje súčasne dostupné poznatky o perorálnom semaglutide, jeho vplyve na glykemickú kompenzáciu a dáta o jeho kardiovaskulárnej bezpečnosti z doteraz dostupných klinických štúdií.
Keywords: Clinical Studies as Topic; kardiovaskulární systém; Diabetes Mellitus, Type 2; Glucagon-Like Peptide-1 Receptor; hypoglykemika; lidé; Cardiovascular System; Weight Loss; Hypoglycemic Agents; semaglutid; diabetes mellitus 2. typu; klinická studie jako téma; hmotnostní úbytek; receptor pro glukagonu podobný peptid 1; Humans