Perioperační neurokognitivní porucha - advanced narrative review - Ivanová, K; Ivanová, K; Juríčková, Lubica; Tučková, Dagmar; Vévoda, Jiří; Gabrhelík, Tomáš (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2022)
Termínem pooperační kognitivní dysfunkce bývá označováno zhoršení mentálního výkonu pacientů v pooperačním období. Diagnostika a hodnocení kognitivních poruch v perioperačním období se dostaly do popředí zájmu v souvislosti s narůstajícím počtem geriatrických pacientů podstupujících operaci a celkovou anestezii, se snahou o jejich rychlé zotavení a zachování kvality života. Dříve se deteriorace kognitivních funkcí po operaci označovala pojmem pooperační kognitivní dysfunkce. Její definice byly nejednotné. Ve snaze sjednotit nomenklaturu byla v roce 2018 vydána nová doporučení, v kterých byla pooperační kognitivní dysfunkce nahrazena termínem perioperační neurokognitivní porucha. Dle délky trvání se dělí na preexistující neurokognitivní poruchu, pooperační delirium, opožděné neurokognitivní zotavení a pooperační neurokognitivní poruchu. Cílem advanced narrative review byl popis terminologie, identifikace rizikových faktorů, prevence a léčba perioperační neurokognitivní poruchy.
Keywords: pooperační kognitivní dysfunkce; pooperační delirium; Postoperative Cognitive Complications; Anesthesia, General; lidé; perioperační neurokognitivní porucha; celková anestezie; Emergence Delirium; Humans