Role Th1, Th2 a Th17 lymfocytů u autoimunitních tyreopatií - Absolonová, Karolína; Šterzl, Ivan (Alergie (Praha, Print), 2022)
Mezi nejčastější autoimunitní poruchy patří autoimunitní onemocnění štítné žlázy. V našem přehledu jsme se zaměřili na roli, kterou hrají subpopulace Th1, Th2 a Th17 pomocných T lymfocytů u autoimunitních tyreopatií. Th1 lymfocyty se podílejí na vzniku autoimunitních tyroiditid, Th2 lymfocyty mají význam pro rozvoj Gravesovy-Basedovovy tyreotoxikózy a atrofické tyroiditidy. Th17 lymfocyty jsou výrazně prozánětlivé a podílejí se na vzniku zejména Hashimotovy tyroiditidy. Stanovení těchto buněk lze provést pomocí metody průtokové cytometrie.
Keywords: autoimunitní tyreoiditida; Humans; buňky Th17; Th2 buňky; T-Lymphocytes, Helper-Inducer; Th17 Cells; Th1 buňky; Thyroiditis, Autoimmune; Th1 Cells; T-lymfocyty pomocné-indukující; Th2 Cells; lidé