„Perné chvilky na operačním sále“ – komplexní přístup alergologa k perioperační anafylaxi - Šrotová, Adriana; Krčmová, Irena; Hudcová, Olga; Vokurková, Doris (Alergie (Praha, Print), 2022)
Perioperační anafylaxe je vzácnou, ale závažnou až život ohrožující komplikací chirurgických zákroků prováděných v celkové či regionální anestezii. Sdělení popisuje diagnostický algoritmus alergologického vyšetření s důrazem na jeho komplexnost a nutnost úzké spolupráce s anesteziologem. Zabývá se limitací kožních a laboratorních testů a nastiňuje problematiku provokačních testů s léky užívanými při anestezii. Vzhledem k omezenému počtu pacientů s touto diagnózou, rizikům a náročnosti celého procesu je diagnostika směřována do specializovaných center. Podáváme přehled pacientů vyšetřených pro podezření na perioperační anafylaxi na našem pracovišti v posledních letech s uvedením třech kazuistických sdělení.
Keywords: Anaphylaxis; dospělí; Female; Neuromuscular Blocking Agents; Analgesics, Opioid; rosanilinová barviva; Adult; anafylaxe; ženské pohlaví; léková kontraindikace; Drug Hypersensitivity; léková alergie; lidé; Coloring Agents; perioperační období; Contraindications, Drug; Hypersensitivity, Immediate; nervosvalové blokátory; časná přecitlivělost; opioidní analgetika; Passive Cutaneous Anaphylaxis; Male; barvicí látky; Perioperative Period; Rosaniline Dyes; lidé středního věku; pirinitramid; pasivní kožní anafylaxe; mužské pohlaví; Middle Aged; Pirinitramide; Humans