Nesvětlobuněčný renální karcinom: novinky v léčbě - Büchler, Tomáš (Onkologická revue, 2022)
Pacienti s nesvětlobuněčným renálním karcinomem (non-clear cell renal cell carcinoma, nccRCC) tvoří asi 25 % všech nemocných s primárním zhoubným nádorem ledviny. Otázka standardní systémové léčby nccRCC dosud není dořešena, protože pacienti s touto diagnózou byli vyloučeni z většiny klinických studií a tato klinické jednotka je velice heterogenní. Nejlépe charakterizovanou aberací je aktivační mutace nebo amplifikace mezenchymálně epiteliální tranzice (mesenchymal-epithelial transition, MET), kterou nacházíme u mnoha papilárních renálních karcinomů. Ze srovnání tyrosinkinázových inhibitorů na základě studie fáze II vyplývá, že nejúčinnější monoterapií nccRCC je v současnosti cabozantinib. Řada dalších studií probíhá a budoucnost je i zde pravděpodobně v kombinacích imunoterapie s cílenou léčbou.
Keywords: Carcinoma, Papillary; karcinom z renálních buněk; Immune Checkpoint Inhibitors; inhibitory kontrolních bodů; lidé; Clinical Trials as Topic; klinické zkoušky jako téma; tyrosinkinasy; Humans; papilární karcinom; Carcinoma, Renal Cell; Protein-Tyrosine Kinases; imunoterapie; Immunotherapy