Česká verze nástroje Mini-BESTest a doporučení pro jeho klinické použití - Michalčinová, Klaudia; Jeníček, Jakub; Rogalewicz, Vladimír; Jakovcová, Karolína; Kejhová, Eva; Kuželková, Anna; Slámová, Adéla; Angerová, Yvona (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2022)
Úvod: V klinické neurologické a rehabilitační praxi je dostupná řada nástrojů pro hodnocení rovnováhy, ale jejich používání se na jednotlivých pracovištích v České republice liší. Jedním z testů je Mini-BESTest (The Mini-Balance Evaluation Systems Test), který je klinicky snadno proveditelný, hodnotí proaktivní i reaktivní složku stability a má odpovídající psychometrické vlastnosti. Cíl: Cílem bylo vytvořit oficiální český překlad nástroje Mini-BESTest a navrhnout doporučení pro jeho klinické použití při hodnocení rovnováhy u pacientů v chronickém stadiu CMP. Metody: Oficiální česká verze nástroje Mini-BESTest byla získána formou zpětného překladu a verifikována autorkou originálního testu Fay B. Horak. Výsledky a závěr: Česká verze testu vč. instrukcí pro jeho administraci je nyní k dispozici pro rutinní použití v oblasti neurologie a rehabilitace. Mini-BESTest je spolehlivý a platný nástroj pro hodnocení rovnováhy u pacientů v chronickém stadiu CMP.
Keywords: Postural Balance; posturální rovnováha; cévní mozková příhoda; Diagnostic Tests, Routine; Stroke; diagnostické testy rutinní; lidé; Mini-BESTest; Humans