Vrodená (nešpecifická) imunita stredného ucha a jej úloha pri stredoušnej otitíde - Hlávková, Zuzana; Suchánková, Magda; Varga, Lukáš (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2022)
Zápal stredného ucha predstavuje jedno z najbežnejších ochorení na svete a vo všeobecnosti patrí k najčastejším príčinám poruchy sluchu. V niektorých prípadoch môžu epizódy akútnej otitídy progredovať do chronického zápalu stredného ucha aj napriek adekvátnej liečbe. Kvôli komplexnej patogenéze a narastajúcej rezistencii patogénov na antibiotickú liečbu je nevyhnutné hľadanie iných terapeutických postupov, ktorými by bolo možné toto ochorenie modulovať a liečiť. Preto je zásadné porozumieť úlohe vrodenej imunity v strednom uchu pri obrane proti mikroorganizmom. V tejto prehľadovej práci sa zaoberáme úlohou prirodzenej imunity pri otitíde a poukazujeme na úlohy vrodenej celulárnej imunity pri ochrane stredného ucha vo svetle najnovších poznatkov. Vrodený imunitný systém v strednom uchu je zodpovedný za rýchlu identifikáciu a následné odstránenie patogénov. Bunky imunitného systému exprimujú obrovské množstvo receptorov s rozmanitými funkciami s cieľom eliminovať mnohé infekcie skôr, ako sa rozvinie antigénom slabo aktivovaná adaptívna imunita.
Keywords: otitis media; Humans; střední ucho; Otitis Media; imunogenetika; Immunogenetics; Ear, Middle; lidé