Izolovaná lézia n. hypoglossus ako dôsledok aneuryzmy arteria carotis interna - kazuistika - Tóthová, Ž; Sláviková, Katarína; Siváková, Monika; Vulev, Ivan; Tedla, Miroslav (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2022)
Pacient (56 rokov), s arteriálnou hypertenziou, vyhľadal lekársku pomoc pre náhle vzniknutý jednostranný opuch jazyka a pocit,,ráčkovania“. ORL vyšetrenie odhalilo léziu nervus hypoglossus vľavo, ostatný neurologický nález bol negatívny, vrátane zobrazovacích vyšetrení mozgu. MR krku suponovalo a angiografia potvrdila aneuryzmu extrakraniálneho úseku a. carotis interna vľavo s útlakom n. hypoglossus. Aneuryzmatický úsek bol ošetrený flowdiverterom, ktorý presmeroval tok krvi, výduť postupne trombotizovala a zvraštila sa, s vymiznutím mass efektu a úpravou funkcie n. hypoglossus ad integrum.
Keywords: nervus hypoglossus; Carotid Artery, Internal; výsledek terapie; lidé; Hypoglossal Nerve Diseases; arteria carotis interna; nemoci podjazykového nervu; Middle Aged; Male; aneurysma; Humans; Treatment Outcome; Aneurysm; Hypoglossal Nerve; lidé středního věku; mužské pohlaví