Výskyt skrátených svalov dolných končatín v školskom veku - Musilová, Eva; Jančík, J; Žiaková, Elena; Sládeková, Nina; Ištoňová, Miriam (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2022)
Detský vek je etapa života, v ktorej dochádza k najrýchlejšiemu rastu kostí a príslušných svalových štruktúr, ktorých objem a dĺžka sa rýchlo zväčšujú. Pre súmerný rast je dôležité rovnovážne zaťaženie organizmu a súmerná práca svalovej sústavy. Príspevok poukazuje na prítomnosť funkčných porúch pohybového systému už v školskej populácii, kde za posledné roky sa preukazuje trend ich stúpania. Prieskumu sa zúčastnilo 58 žiakov vo veku 10–15 rokov. Rozdelili sme ich podľa veku na skupinu mladších a starších žiakov. V každej skupine boli žiaci, ktorí sa aktívne venujú bojovému športu taekwondo (športujúci) a žiaci bez tejto aktivity (nešportujúci). Keďže taekwondo je šport, ktorý si vyžaduje vysokú pružnosť dolných končatín, predpokladali sme, že sa v tejto oblasti nevyskytne prítomnosť skrátených svalov. Predpokladali sme u mladých probandov nízky výskyt vybraných skrátených svalových skupín dolných končatín, čo sa nepotvrdilo. V celom súbore najväčšie skrátenie vykazovali flexory kolenného kĺbu – 40 % u mladších a 42 % u starších žiakov. Vo výsledkoch v skupine mladších žiakov sa štatistický významný rozdiel na 5% hladine významnosti nepotvrdil, ale v skupine starších žiakov pre flexory kolenného kĺbu a adduktory bedrového kĺbu sa potvrdil. Nižší výskyt vybraných skrátených svalov v prospech športujúcich žiakov sme potvrdili v oboch vekových kategóriách.
Keywords: výzkum; Humans; bojové sporty; zkrácené svaly; Martial Arts; dolní končetina; Musculoskeletal Physiological Phenomena; Students; muskuloskeletální systém - fyziologické jevy; studenti; Adolescent; Lower Extremity; muskuloskeletální systém; lidé; mladiství; Musculoskeletal System; dítě; Child; Research