Selhání intravezikální BCG imunoterapie v terapii svalovinu neinvadujících nádorů močového měchýře - současnost a budoucnost léčby - Horňák, Jakub; Brisuda, Antonín; Babjuk, Marko (Rozhledy v chirurgii, 2022)
Zhoubné novotvary močového měchýře představují v České republice nadále časté onkologické onemocnění. Ačkoliv se z histologického hlediska jedná ve více než 90 % případů o malignity uroteliálního původu, z hlediska biologického chování, a tedy i dalšího průběhu onemocnění, se naráží na značnou heterogenitu. U podskupiny pacientů s vysokým rizikem častých recidiv a, to především, s vysokým rizikem progrese do svalovinu invadujícího onemocnění (T2 a výše) je imperativem léčby adekvátní adjuvantní terapie. Tu nadále představuje BCG intravezikální imunoterapie. Jedná se o standardní léčbu s prokázaným efektem na četnost recidiv i na snížení rizika progrese onemocnění. V případě jejího selhání je doporučeným postupem radikální cystektomie. Vzhledem k rozsahu operace a z něj vyplývajících trvalých konsekvencí pro pacienta je vyvíjeno značné úsilí směrem k účinným měchýř zachovávajícím postupům. V článku jsou uvedeny hlavní směry, kterými je toto výzkumné úsilí vedeno.
Keywords: Neoplasm Recurrence, Local; cystektomie; BCG vakcína; BCG Vaccine; lidé; Cystectomy; Neoplasm Invasiveness; Urinary Bladder Neoplasms; nádory močového měchýře; invazivní růst nádoru; lokální recidiva nádoru; Humans