Současný výskyt akutní megakaryoblastické leukemie a germinálního tumoru mediastina - kazuistika a přehled literatury - Mnacakanová, Eva; Szotkowski, Tomáš; Urbánková, Helena; Holzerová, Milena; Divoká, Martina; Pikalová, Zuzana; Lapčíková, Anna; Ehrmann, Jiří; Soukup, Jan; Čtvrtlík, Filip; Formánek, Radim; Faber, Edgar; et al. (Transfuze a hematologie dnes, 2022)
Souběžný výskyt germinálních tumorů a hematologických malignit byl poprvé popsán v roce 1985. Od té doby bylo publikováno více než 60 případů pacientů s těmito onemocněními, u nichž se nejčastěji jednalo o akutní megakaryoblastickou leukemii a neseminomový germinální tumor mediastina. Akutní megakaryoblastická leukemie a germinální tumory patří mezi vzácná nádorová onemocnění mající obvykle nepříznivý průběh s mediánem celkového přežití méně než 6 měsíců od stanovení diagnózy. Vzhledem k přítomnosti isochromozomu 12p a mutací TP53, PTEN a NRAS u obou nádorů se v případě jejich souběžného výskytu předpokládá existence společného progenitoru. Popisujeme vzácný případ současného výskytu akutní megakaryoblastické leukemie a germinálního tumoru mediastina a přinášíme přehled dosud publikovaných prací na toto téma.
Keywords: dospělí; germinální a embryonální nádory; Humans; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Positron Emission Tomography Computed Tomography; PET/CT; Fatal Outcome; imunohistochemie; Leukemia, Megakaryoblastic, Acute; fatální výsledek; mužské pohlaví; Neoplasms, Germ Cell and Embryonal; Immunohistochemistry; Adult; akutní megakaryoblastická leukemie; Mediastinal Neoplasms; nádory mediastina; lidé; Male