Patogen redukce krevních složek - Kutáč, Dominik; Bohoněk, Miloš; Horáček, Jan (Vojenské zdravotnické listy, 2022)
Nově se objevující, ale i stávající a známé infekční hrozby představují stálou výzvu v oblasti zajištění bezpečnosti krve a krevní transfuze. Kromě bezpříspěvkového dárcovství a pečlivého výběru dárců krve a jejích složek, robustních postupů laboratorního screeningu představuje významnou doplňující alternativu ve zvýšení bezpečnosti transfuzních přípravků tzv. patogen redukce. Tento stručný přehledový článek shrnuje informace o principu a použití patogen redukčních technologií v transfuzním lékařství a také nejnovější výzkumy týkající se jejich možného budoucího použití.
Keywords: Blood Safety; Transfusion Reaction; krevní transfuze; bezpečnost krve; Humans; Blood Transfusion; lidé; potransfuzní reakce