Malé nádory ledvin: současné trendy přístupu k onemocnění - Gaduš, Lukáš; Pacigová, Darina; Belej, Kamil (Urologie pro praxi, 2022)
Malé nádory ledvin, které jsou definovány jako nádory ledvin menší než 4 cm, představují podskupinu nádorů s nízkým maligním a metastatickým potenciálem. Jsou často diagnostikovány v asymptomatickém stadiu jako náhodný nález, zjištěný při ultrazvukovém vyšetření břicha, při počítačové tomografii (CT) s kontrastní látkou nebo při magnetické rezonanci (MR), které jsou provedeny z jiné indikace. Strategie přístupu k malým nádorům ledviny a jejich léčba je individuální. Základem léčby je chirurgická resekce nádoru, alternativou je fokální ablace. U vybrané skupiny pacientů je možné zvolit aktivní sledování. Provedení perkutánní biopsie nádoru je doporučeno před fokální ablací nádoru, mělo by být zváženo také před zařazením pacientů do programu aktivního sledování.
Keywords: Kidney Neoplasms; pozorné vyčkávání; Kidney; nádory ledvin; Watchful Waiting; lidé; ledviny; ablace; Ablation Techniques; malé nádory ledvin; nefrektomie; Nephrectomy; Humans