Dysfunkce dolních cest močových u diabetického pacienta - Ryšánková, Miroslava (Urologie pro praxi, 2022)
Nervová a neuromuskulární onemocnění ovlivňují správnou funkci dolních močových cest. Diabetes mellitus je jednou z nemocí, která se výrazným vlivem podílí na poruše této funkce, a to zejména rozvojem periferní neuropatie. V první fázi vede k rozvoji syndromu hyperaktivního močového měchýře, při neléčení dochází ke ztrátě senzitivity a zvyšování rezidua moče až k močové retenci. Hovoříme o diabetické cystopatii. Odhalení fáze postižení močových cest předchází důkladné vyšetření pacienta. Následná léčba bývá zdlouhavá. Pacienty s touto diagnózou je vždy potřeba sledovat, a to i s ohledem na nevyzpytatelnost primární nemoci a tendenci ke změně symptomů v čase.
Keywords: urologické nemoci; neurologické manifestace; Neurologic Manifestations; Diabetes Mellitus; Urologic Diseases; neurogenní močový měchýř; Urinary Bladder, Neurogenic; Humans; diabetes mellitus; lidé; komplikace diabetu; Diabetes Complications