Možnosti fytofarmak při zvládání chronického stresu - Vranová, Vilma; Smejkalová, Lenka (Praktické lékárenství, 2022)
Stres je v současné době vnímán jako zásadní ohrožující faktor pro zdraví populace. Pro zvládání jednotlivých příznaků stresu je jednou z možností využití fytofarmak. Rostlinným léčivem, které je přímo indikováno k úlevě od příznaků stresu, jako je např. únava, pocity slabosti a vyčerpání, je extrakt z kořene rozchodnice růžové. Před nasazením hypnotik stojí za úvahu vyzkoušet léčivé rostliny se sedativním účinkem, k těmto rostlinám patří zejména kozlík lékařský, meduňka lékařská, chmel otáčivý, mučenka pletní nebo třezalka tečkovaná; registrovaným anxiolytikem rostlinného původu je extrakt z levandule.
Keywords: psychický stres; chronická nemoc; Phytotherapy; Plant Extracts; lidé; fytoterapie; Humans; rostlinné extrakty; Stress, Psychological; Chronic Disease