Fyzioterapeutický pohled na bolesti v oblasti krční páteře a hlavy u dětí - Maixnerová, Eliška; Kristková, Veronika; Kudláček, Jiří; Javůrek, Filip; Janura, Miroslav (Pediatrie pro praxi, 2022)
Fyzioterapeuti se ve své praxi často setkávají s dětmi, které trpí bolestmi v oblasti krční páteře (dále jen Cp) nebo hlavy. Důvodů vzniku těchto bolestí je mnoho. Z literatury vyplývá, že predisponujícím faktorem bolestí hlavy a Cp může být vadné držení těla, zejména předsunuté držení hlavy. V rámci diferenciální diagnostiky těchto obtíží je třeba vyloučit strukturální vady a další onemocnění. Následně v kineziologickém rozboru vyšetřit postavení těla, obzvláště hlavy, Cp, ramen a hrudníku. Kromě fyzioterapeutických metod je vhodné do prevence bolestí hlavy a Cp zařadit regulaci využívání moderních technologií. Důležité je také zařazení adekvátní pohybové zátěže, která má ve vývoji dítěte nezastupitelnou úlohu.
Keywords: Child; plexus cervicalis; nemoci páteře; Cervical Plexus; Physical Therapy Modalities; techniky fyzikální terapie; postura těla; Humans; Spinal Diseases; lidé; bolesti hlavy; dítě; Posture; Headache