Očkování v pediatrické populaci a kritické postoje rodičů k němu - Nejezchlebová, Helena; Žákovská, Alena; Dušková, Monika; Svěchotová, Tereza (Pediatrie pro praxi, 2022)
I přes to, že očkování hraje podstatnou roli v prevenci infekčních onemocnění, jsou i v naší společnosti postoje k této problematice různé a historicky tomu tak vždy bylo. Aktuálně se i v souvislosti se současnou epidemiologickou situací česká společnost poměrně výrazně potýká s fenoménem kritiky a odmítání očkování. Důvodů může být mnoho: lidé ztratili povědomí o tom, že očkování chrání proti nákazám, které stále hrozí a mohou mít velmi vážný až smrtelný průběh; nejasnosti ohledně přínosu vakcinace a obavy z rizik; preference jiných možností prevence před nákazami než očkování; aktivistické postoje spojené s vnímáním (povinného) očkování jako zásahu do práv a svobod občana atd. Z provedené literární rešerše vyplývá důležitost úlohy pediatra v managementu očkování. Právě pediatři mají potenciál stát se zásadním "oporným a orientačním bodem" pro všechny rodiče, kteří to potřebují. Stejnou úlohu mohou sehrát praktičtí lékaři, pokud se jedná o očkování dospělých.
Keywords: Vaccination; odmítnutí očkování; vakcinace; lidé; Humans; Attitude; postoj; Vaccination Refusal