Význam radioterapie u renálního karcinomu a možnosti její kombinace s imunoterapií - Vošmik, Milan; Banni, Aml Mustafa; Hruška, Libor (Onkologie (Olomouc, Print), 2022)
Imunoterapie se stala běžně používanou systémovou léčbou pokročilého a metastatického karcinomu z renálních buněk. Role radioterapie u karcinomu ledvin se přesunula z paliativní indikace ke stereotaktické, kraniální a extrakraniální, radioterapii a radiochirurgii, která může být účinnou alternativou k chirurgickému řešení, zejména u oligometastatických onemocnění. Slibně se jeví hypotéza, že radioterapie může aktivovat imunitní systém a tím zvýšit účinnost imunologické léčby. Bohužel je stále velmi málo klinických dat o skutečné účinnosti kombinace radioterapie a imunoterapie pro karcinom ledvinových buněk. Skutečný klinický přínos mohou potvrdit až výsledky randomizovaných klinických studií.
Keywords: Nivolumab; Immune Checkpoint Inhibitors; Carcinoma, Renal Cell; kombinovaná terapie; Treatment Outcome; metastázy nádorů; lidé; inhibitory kontrolních bodů; Radiosurgery; výsledek terapie; karcinom z renálních buněk; Ipilimumab; Humans; Stereotaxic Techniques; nivolumab; ipilimumab; radiochirurgie; Neoplasm Metastasis; stereotaktické techniky; Combined Modality Therapy