Možnosti léčby karcinomu rekta - Pazdírek, Filip; Vjaclovský, Michal; Grega, Marek; Hoch, Jiří (Onkologie (Olomouc, Print), 2022)
Kolorektální karcinom (CRC) je jednou z nejčastějších malignit ve všech vyspělých státech. Díky zavedenému screeningu kolorektálního karcinomu v ČR lze v posledních letech pozorovat zlepšení stavu, především stabilizaci incidence a pokles mortality. Rakovina tlustého střeva a konečníku má mnoho společného, ale jsou mezi nimi některé odlišnosti, a to především v léčbě. Současná léčba nádorů rekta je multimodální. Zpřesněním zobrazovacích metod, zdokonalením chirurgické a onkologické léčby došlo v posledních letech k výraznému zlepšení prognózy nemocných. Riziko lokální recidivy se snížilo a většina pacientů končí svěrač záchovnou operací. Zavedení miniinvazivní operativy zkrátilo pacientům rekonvalescenci při zachování onkologické radikality. Pro dobrý výsledek léčby je třeba, aby probíhala v komplexních onkologických centrech.
Keywords: Neoadjuvant Therapy; neoadjuvantní terapie; Carcinoma; kolorektální chirurgie; lymfadenektomie; Colorectal Surgery; chemoradioterapie; karcinom; nádory rekta; kolorektální nádory; Rectal Neoplasms; Chemoradiotherapy; Lymph Node Excision; Humans; lidé; Colorectal Neoplasms